De spoiler verstoort de luchtstroming, zodat de auto minder liftkracht krijgt en daardoor een betere wegligging. Spoilers kunnen zich zowel voor als achterop een auto bevinden. In feite heeft zo’n set alleen zin bij hoge snelheden (denk aan Formule 1) en is de werking ervan op de gewone weg te verwaarlozen. Meestal wordt het gebruikt voor een upgrade van de auto.
In eerste instantie is het de opzet van een spoiler om neerwaarste druk te creeren, omdat een auto anders boven de 200km/h zou opstijgen. Het is als het ware een omgekeerde vleugel. Naarmate de snelheid hoger wordt, creëert een auto een lift. Dit komt doordat de lucht die boven de auto stroomt een langere afstand aflegt dan de lucht die onder de auto stroomt.
Met een spoilerset op de auto werk je de liftkracht tegen en creëer je downforce. Het profiel zorgt er voor dat de afstand die de lucht aflegt boven de spoiler kleiner is als aan de onderkant en zo creër je een downforce. Door met de hellingshoek te variëren kun je de hoeveelheid liftkracht regelen, maar hierdoor verandert ook de drag die de spoiler creëert. Voor een goede luchtstroming is de keuze van de hellingshoek erg belangrijk. Zo heeft de plaats waar hij geplaatst wordt ook een grote invloed op de hoeveelheid lift die deze kan creëren.
De perfecte vorm hangt af van waar de spoiler in de luchtstroom is geplaatst. Indien hij in een vrije stroming staat en zijn doel is om zoveel mogelijk downforce te creëren, dan zal hij voor bol moeten zijn, spits achter en een wat naar onder bolvormige profiel hebben.