LPG inbouw.
Om probleemloos op LPG te rijden moet je gas installatie door een professioneel, vakkundig bedrijf ingebouwd worden. Daarvoor kun je terecht bij de vele erkende inbouw stations. Dat kunnen verschillende soorten bedrijven zijn. Een aantal automerken en sommige fabrikanten van gas installaties maken gebruik van een eigen netwerk van gecertificeerde bedrijven, die de autogasinbouw voor deze merken verzorgen. Daarnaast bestaan er merkonafhankelijke LPG inbouw bedrijven.
Alleen bedrijven die door de RDW erkend zijn, mogen autogas installaties installeren. Aan het muurschild kun je zien of de garage erkend is door de RDW en dat hij bevoegd is voor LPG inbouw. Bij een erkend autogasinbouwstation heb je de zekerheid dat de montage op verantwoorde wijze gebeurt. Een door de RDW erkend inbouwbedrijf mag de ingebouwde apparatuur bovendien zelf keuren. Bij plaatsing door een niet erkend inbouwstation, moet je de autogas installatie eerst zelf door de RDW laten keuren.
Een LPG inbouw specialist kan je prima voorlichten over de verschillende soorten installaties en de inbouwmogelijkheden. Veel mensen denken nog dat een gastank de ruimte in de kofferbak in neemt. Maar tegenwoordig is er ook een tank die mooi past in de ruimte voor het reservewiel, de zogenaamde ringtank. Deze ringtank heeft een inhoud van 30 tot zo’n 54 liter netto en laat de bagageruimte ongemoeid. In plaats van een reservewiel neem je dan een reparatie spuitbus mee.
<< Uw bedrijfsnaam op deze pagina? >>
Een andere oplossing voor lpg inbouw is een gastank die onder de vloer van de kofferbak wordt gehangen. In beide gevallen kan het reservewiel – bij een stationwagon – rechtop tegen de zijwand van de bagage ruimte worden gezet. In geval van een klein reservewiel (‘thuiskomertje’) kan dit soms op een andere manier in de kofferbak worden weggewerkt. Buiten de grootte wordt ook vaak het gewicht van een gastank genoemd als een nadeel. Er worden tegenwoordig bij LPG inbouw ook kunststof tanks verkocht die tot 70% minder wegen dan de stalen tank.
Hoger verbruik.
Het nadeel van autogas is dat de calorische waarde lager is dan die van de brandstoffen als diesel en benzine. Dus heb je er meer van nodig om hetzelfde resultaat te behalen. Hierdoor ligt het verbruik 15 tot 20% hoger dan bij benzine. Het hogere verbruik wordt echter volledig gecompenseerd door de aanzienlijke lagere prijs van LPG.
Prijs.
De prijs voor LPG inbouw varieert tussen de 2.000 en 4.000 euro. Sommige autofabrikanten bouwen af-fabriek al gasinstallaties in. Ook hebben sommige autofabrikanten acties voor gratis lpg inbouw. Een overzicht van erkende inbouw bedrijven vindt je op de website van Agis.