admin

Een (bluetooth) carkit of headset is een pratische oplossing voor gebruik tijdens het autorijden.

Bluetooth is inmiddels een prima alternatief voor zowel headset als car kit. Je kent het wellicht uit eigen ervaring: één hand aan het oor, andere hand aan het stuur, belangrijk gesprek, dus de aandacht niet echt bij de weg. Opeens zie je de remlichten van de auto voor je oplichten. Jij dus ook boven op de rem. En dan maar hopen op je ABS en je stuurmanskunst. Kortom, mobiel bellen zonder een goede (bluetooth) carkit of headset is levensgevaarlijk. Bovendien is het wettelijk verboden. Een overtreding kost 130 euro.

Handsfree bellen (carkit) is in Nederland en in de volgende Europese landen verplicht:

België – Denemarken – Frankrijk – Griekenland – Hongarije – Italië – Noorwegen – Oostenrijk – Polen – Roemenië – Portugal – Slovenië – Slowakije – Turkije en Zwitserland. In Duitsland – Spanje en Tsjechië wordt gewerkt aan een dergelijk verbod. Iedereen is tegenwoordig mobiel bereikbaar. Maar in de auto is het wel zo prettig als je op een veilige manier kunt bellen! Voor elk merk toestel is er wel een carkit of headset.


Steeds meer mobiele telefoons beschikken over Bluetooth technologie. 

Hiermee kunt je draadloos communiceren tussen je mobiele telefoon en een ander Blue tooth apparaat. Het bereik is maximaal 10 meter. Daarom is het zeer goed te gebruiken om handsfree mee te bellen. Er zijn namelijk geen extra snoeren meer nodig om de telefoon op de bluetooth carkit aan te sluiten.

Hoe werkt een bluetooth carkit of headset.

Steeds meer apparaten worden er mee uitgerust, van pennen tot telefoons, van koelkasten tot PDA’s: Blue tooth. De nieuwe trend om elektronica draadloos te laten communiceren. In ieder apparaat zit een goedkope en kleine microchip opgenomen. In deze chip zit een zender en ontvanger opgenomen die werkt op een zeer hoge frequentie (2.45 GHz). Deze frequente is wereldwijd beschikbaar (met enkele variatie`s in verschillende landen). Ieder Bluetooth carkit heeft een uniek 48 bits adres zodat “botsingen” tussen gelijkwaardige apparaten niet voorkomen. 

Er zijn 2 typen verbindingen; multipoint en point to point. De maximale snelheid is 1 Mb (in de toekomst 2 mb) en het bereik 10 meter. Om storingen te voorkomen wordt gebruik gemaakt van frequentie hoppen. Bij deze techniek worden 79 individuele willekeurig gekozen frequenties binnen een vooraf bepaald bereik gebruikt. Er wordt tussen deze 79 frequenties 1600 keer per seconde gewisseld. De kans dat meerdere Bluetooth carkit s op hetzelfde moment dezelfde frequenties gebruiken is hierdoor bijna uitgesloten. En mocht het voorkomen dan gebeurt het maar een fractie van een seconde.

Als verschillende Bluetooth apparaten bij elkaar in de buurt komen, wordt automatisch contact gelegd. Eerst wordt gekeken of er data uit te wisselen is en of de één de ander moet aansturen. Als dat het geval is, wordt er contact gelegd en vormen de apparaten een piconet, ofwel een soort draadloos netwerkje. Als een piconet tot stand is gekomen wisselen de apparaten 1600 keer per seconde gelijktijdig naar een andere frequentie. Hierdoor blijven ze contact met elkaar houden en voorkomen ze dat andere piconets van een andere Bluetooth carkit gestoord wordt.