Je kunt voor een auto APK keuring terecht bij veel garagebedrijven en keuringsstations in Nederland die door de RDW zijn erkend. Een overzicht van deze garagebedrijven vind je op Garageselect.nl. Alle garagebedrijven en keuringsstations zijn RDW erkend worden regelmatig door de RDW gecontroleerd. Daarnaast controleert de RDW steekproefsgewijs of de keuring goed is uitgevoerd.
Moet je auto apk gekeurd worden?
- Alle op benzine rijdende personenauto’s en lichte bedrijfswagens die sinds 1 januari 2005 op de weg zijn toegelaten, hoeven pas vanaf 1 januari 2009 elke 2 jaar een periodieke keuring te ondergaan. Dus niet al in 2008.
- Als deze personenauto’s en lichte bedrijfswagens 8 jaar of ouder zijn, geldt er weer een jaarlijkse APK.
Klassiekers
Ook verandert per 1 januari 2008 de keuring frequentie voor klassieke voertuigen:
- Personenauto’s van 30 jaar of ouder hoeven nog maar eens per 2 jaar gekeurd te worden.
- Voor personenauto’s van voor 1 januari 1960 vervalt deze plicht.
Geen wijziging
Voor alle op benzine rijdende personenauto’s en lichte bedrijfswagens die voor 1 januari 2005 op de weg kwamen verandert er niets. Deze auto’s hebben nog steeds een jaarlijkse auto APK plicht. Ook verandert er niets voor taxi’s, bussen, vrachtwagens en personenauto’s op gas en diesel.
Je moet het kentekenbewijs deel I meenemen naar de keuring. Dit heeft de keurmeester namelijk nodig om de gegevens op het kentekenbewijs te controleren. Zonder het kentekenbewijs kan de keurmeester je voertuig niet afmelden.
Wat wordt er met je auto APK gekeurd?
De keurmeester let op de verkeersveiligheid, het milieu en de juiste registratie. De keurmeester let onder andere op de volgende onderdelen:
- Verkeersveiligheid:
Remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie; . - Milieu:
Uitlaatgassen; - # Algemeen:
Het kentekenbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.
Andere belangrijke punten bij auto APK:
Op het voertuig moeten de juiste kentekenplaten zitten. Soms verdwijnen kentekenplaten gewoon, dit kan gebeuren door diefstal. Een andere mogelijkheid is verlies, aangezien veel platen in houders geklemd zitten en niet op het voertuig zijn vastgeschroefd.
Roetmeting.
Sinds 1 januari 1997 ondergaan dieselauto’s én met een bouwjaar van 1980 of later bij de keuring een roetmeting. De keurmeester volgt hierbij een voor heel Europa vastgestelde meting. Bij deze meting is het van groot belang dat je auto in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt om motorschade te voorkomen.
Viergasmeting.
Vanaf 1 januari 1998 moeten voertuigen met een benzinemotor of LPG-motor met een ‘geregelde’ katalysator én met een bouwjaar van 1993 of later een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.
Wat kost een auto APK?
De wet noemt geen minimum- of maximumbedrag. Het kan deel uitmaken van een onderhoudsbeurt of apart uitgevoerd worden. Via Garageselect.nl kun je online een garagebedrijf in jouw regio zoeken, prijzen vergelijken en direct een afspraak inplannen. Garageselect.nl is een consumentenwebsite en helemaal gratis. In veel gevallen is de keuring gratis als er gelijktijdig een grote onderhoudsbeurt of kleine onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd.
Ben je het niet eens met het resultaat van de auto APK keuring?
Als je vindt dat je voertuig ten onrechte is goed- of afgekeurd en je komt er met de betreffende keuringsinstantie niet uit, dan kun je bij de RDW een herkeuring aanvragen. Er zijn kosten verbonden aan de aanvraag van een herkeuring. Je krijgt dit bedrag terug als je auto inderdaad onterecht is goed- of afgekeurd. Je hebt altijd een keuringsrapport nodig om in beroep te kunnen gaan. Vraag hier dus om bij het bedrijf waar je auto apk gekeurd is.
De keuring is een momentopname en geeft geen garantie dat je voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat je een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle en onderhoud van je auto blijft dus belangrijk.