Wat doet een auto accu?
In een auto vind je een loodaccu gevuld met elektrolyt. Voor het starten van de motor is meer dan 200 ampère stroom nodig. Naast het starten is hij ook nodig om andere elektrische onderdelen van stroom te voorzien, zoals de radio, verlichting, achterruitverwarming, en de verwarming. Nu de navigatiesystemen, carkits, beveiligingsystemen, dvd players etc. in opmars zijn wordt er aan een accu steeds hogere eisen gesteld.
Zolang er geen problemen zijn merk je zijn aanwezigheid niet. Je denkt er niet eerder aan totdat je met de winterdag startproblemen krijgt (Hoe kouder een auto accu, des te minder startvermogen). Of als je de autoverlichting vergeten bent met als gevolg een lege accu. Indien hij volledig leeg is, dan is een auto niet te starten door hem aan te slepen, voor een vonk is er een minimale spanning noodzakelijk.
Startkabels.
Die zijn niet helemaal zonder gevaar. Bij moderne voertuigen met elektronische ontsteking zijn startkabels niet de beste oplossing. Bij het aan- of loskoppelen van de startkabels kan er spanning vrijkomen, dit kan funest zijn voor de elektronica. Gebruik je startkabels bij startproblemen, zorg ervoor dat beide voertuigen elkaar niet raken. Je laat de motor van de startauto draaien, bde + kael op de + pool van het voertuig met de lege auto accu en de -/- kabel op een onbespoten deel van het motorblok. Dus de -/- kabel niet op de -/- pool. Het mag wel, maar het heeft minder effect.
Auto Accu Booster.
Met een accubooster kun je zonder hulp van een ander voertuig de batterij laden en veilig de motor starten. Dit apparaat elimineert piekspanning en beschermt de elektronica. Heb je een gesloten accu, dan is het sterk af te raden om een snellader te gebruiken. Als hij door snel laden te heet wordt, dan is er grote kans op schade zoals scheuren.
Lekstroom
Bij een lekstroom heb je ergens sluiting en loopt je accu langzaam leeg. Dit is een erg vervelend probleem, want meestal is het erg moeilijk op te sporen. Het kan overal inzitten, monteer een 12 volt lampje tussen een van de polen en het lampje mag heel minimaal oplichten als alles uitgeschakeld is. Wil je weten waar de lek zich ongeveer bevindt, verwijder dan een voor een de zekeringen in combinatie met een 12 volt lampje. Als het lampje uitgaat, dan ben je in ieder geval een stap verder en weet je in welke groep het lek zit. Een lek kan in elektrische onderdelen, draad of lampen zitten. Een vervelende maar tijdelijke oplossing is na gebruik een kabel van de auto accu loskoppelen.
Tips:
- Verwijder de aanslag op de polen want het belemmert de stroomdoorvoer, smeer daarom de basis van de polen in met vet.
- Bij een niet-onderhoudsvrije auto accu controleer regelmatig of de vloeistof boven de platen staat. Anders trekken de platen krom. Vul hem bij met gedestilleerd water.
- Vermijd lichamelijk contact met het accuzuur. Het zuur tast metaal aan, je kunt dus wel voorstellen wat er met je huid en je ogen gebeurd.
- Een accu is chemisch afval, er zitten vele toxische stoffen in, lever hem in bij een gemeentelijk inzamelpunt of bij een garage.
- Staat je voertuig lang stil, dan kan iedere auto accu leeglopen, ook al is hij nog niet versleten, haal dan de -/- pool los.
- Een accu heeft een levensduur van ongeveer 4 jaar. Wil je startproblemen voorkomen, vervang de auto accu dan na 4 jaar uit voorzorg.