Een rolkooi levert een belangrijke bijdrage aan de veiligheid.
Je bouwt als het ware een skelet om je heen die je moet beschermen bij een aanrijding of een koprol. Wedstrijd-auto’s zijn altijd verplicht een FIA goedgekeurde rolkooi te hebben. Bij wedstrijdauto’s wordt de kooi er meestal ingelast, voor straatauto,s wordt een geschroefde kooi gebruikt. Deze kooien zijn makkelijker te monteren. Remola.nl levert rolbeugels en kooien.
Een kooi is er in verschillende uitvoeringen:
Een gedeelde kooi die alleen voorin de auto of alleen achter in de auto gemonteerd wordt. De zespuntskooi loop door de gehele auto en biedt dus de meeste stevigheid. Doe je mee aan een wedstrijd dan moet je sowieso een FIA goed- gekeurde kooi hebben. Kooien worden meestal gemaakt van staal en dat in verschillende diameters, Populair zijn de kooien gemaakt van aluminium.
Een rolkooi lassen kan voor elke auto.
Voor de meeste gangbare sportieve auto,s zijn er pasklare modellen te koop (gebout of gelast). Een geboute is in prijs voordeliger en het makkelijkst te monteren. Gelaste worden meestal voor wedstrijden gebruikt. Voor straatauto,s wordt meestal een gedeelde kooi gebruikt, alleen voor of alleen achterin de auto.
Een rol kooi is er met en zonder verstevigingsbalken langs de deuren. Met balken is een stuk veiliger en komt wat forser over. Nadeel is wel dat het wat lastig in- en uitstappen is. Een kruisconstructie op de plaats van de achterbank valt goed op en ziet er vanaf buitenaf lekker sportief uit. Het inbouwen van een geboute rolkooi is zelf goed te doen. Je hoeft niet het gehele interieur te demonteren, maar het maakt het wel een stuk gemakkelijker op. Prijzen variëren van 500 euro voor een gedeelde kooi tot 1.000 euro voor een zespunts-kooi.
Op zoek naar een rolkooi? Surf naar Remola.nl!
Remola Autosport maakt voor ieder type auto een kooi op maat. Afhankelijk van het type auto en tak van autosport word in overleg en betreffend reglement bekeken hoe de kooi er uit moet komen te zien.
Een kooi wordt van verschillend materiaal vervaardigd, zowel Chroommolybdeen buis (een staallegering, dat lichter is dan staal en absorbeert de schokken beter) als stalen buis kan worden verwerkt waarin ook weer van belang is welke tak van autosport en reglement er gereden wordt. Binnen het reglement zijn er persoonlijke wensen voor een rol kooi natuurlijk ook mogelijk mits het technisch maar uitvoerbaar is.