Autokosten.
Autorijden is niet goedkoop, velen onder ons zien de brandstof als voornaamste kostenpost. Dat is te begrijpen, maar geheel ten onrechte. De werkelijke en het merendeel van de kosten per kilometer zit namelijk in de vaste lasten.
De ANWB heeft de werkelijke kosten per kilometer doorgerekend van een van de meest verkochte auto’s in Nederland, de VW Golf V. Deze heeft een kilometer kostprijs van 39,2 cent, ze zijn hierbij van uit gegaan dat er 5 jaar lang jaarlijks 20.000 km mee wordt gereden. Als hij eerder wordt verkocht, of als er minder kilometers meegereden wordt, worden de autokosten per kilometer prijs hoger. Want de afschrijving is de eerste jaren het hoogst en er is simpelweg minder tijd om afschrijving te doen.
Afschrijvingen zijn de voornaamste auto kosten.
- Daar zit een vast deel in: De auto wordt ouder en dus minder waard;
- En een variabel deel: Hoe meer kilometers op de teller, hoe minder een volgende koper er voor wil geven.
Verzekering, motorrijtuigenbelasting, sommige onderhoudskosten worden ook tot de vaste kosten gerekend. Het aantal kilometers dat je aflegt heeft hier nagenoeg geen invloed op. Ook zul je bij de vaste lasten de gederfde rente moeten berekenen: Als je een auto koopt van het geld dat op je spaarrekening stond, loop je rente mis.
Wat zijn je vaste autokosten.
Bereken eerst de jaarlijkse afschrijving: Trek hiervoor van de aankoopwaarde het bedrag af dat je aan het eind van de gebruiksduur voor je auto denkt te krijgen. Deel dit door het aantal jaren dat je de auto gebruikt en tel hier de motorrijtuigenbelasting. De verzekeringspremie en een bedrag van ongeveer 250 euro voor onderhoud en overige posten (wasstraat e.d.) bij op. Deel dit totaalbedrag door het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Dit zijn de vaste autokosten per kilometer.
Voor de variabele kosten moet je de brandstofprijs delen door het verbruik per kilometer. Rijd je auto bijvoorbeeld 6,7 liter per 100 km, dan heeft hij dus 0,067 liter per kilometer nodig. De gemiddelde benzineprijs in 2006 was 1,414 euro per liter. Totaal kom je per kilometer dan op een brandstofprijs van 9,5 cent. Tel bij de brandstofkosten ongeveer 5 cent voor onderhoud, reparaties en nieuwe banden op.
Tel de variabele autokosten en de vaste kosten bij elkaar op en je hebt een globale schatting van de werkelijke kosten per kilometer. Wil je de exacte en werkelijke autokosten van je auto weten, de ANWB maakt voor leden tegen betaling een exacte berekening.