admin

Waar kun je een tweedehands auto kopen?

  • Bij een dealer of een autobedrijf.
  • Particulier.

Bij een dealer of autobedrijf kopen?
Dit is de meest veilige manier omdat je de meeste rechten geniet. Maar er zijn helaas ook minder betrouwbare auto bedrijven, dus let op dat je met een gerenommeerd bedrijf van doen hebt. Onder aan deze pagina vind je informatie over een tweedehands auto kopen en importeren vanuit het buitenland.

Algemene tips.

  • Is de gebruikte auto niet gestolen?
  • Is de wagen volledig afbetaald?
  • Mechanische staat en veiligheid.
  • De kilometerstand.

Wettelijke eisen.
Ga je een tweedehands auto kopen via een autobedrijf of dealer moet deze volgens de wet:

  • Van goede kwaliteit zijn. Hij moet vrij zijn van gebreken, behalve wanneer deze door de verkoper zijn aangegeven.
  • In redelijke staat voor normaal gebruik zijn. Hij moet je van A naar B kunnen brengen. N.B. Hij moet geschikt zijn voor elk gebruik dat je de verkoper hebt duidelijk gemaakt! Bijvoorbeeld: het trekken van een caravan.
  • Als omschreven zijn. Wil je een tweedehands auto kopen waarvan men zegt dat deze alleen werd gereden door oma, dan mag die niet ineens 3 eigenaren hebben gehad.

 

* Deze rechten mogen niet afhankelijk zijn van een mechanisch mankement verzekering (vaak verkocht door bedrijven wanneer de officiële fabrieksgarantie is verstreken), of garanties die je extra zekerheid bieden. 

Een tweedehands auto kopen met extra zekerheid.
Een autobedrijf of dealer is niet aansprakelijk voor mankementen die bij een onafhankelijke inspectie naar boven komen. Het is een goed idee om bij het autobedrijf of bij de dealer een beschrijving van de onderhoudsstaat van het voertuig te vragen. Wil je meer zekerheid, dan kies je voor een autobedrijf of dealer die deelneemt aan de Nationale Autopas.

Een tweedehands auto kopen van een particulier.
Dit kan voordeliger zijn dan bij een autobedrijf of dealer, maar ook riskanter. De auto kan gestolen zijn of kan borg staan voor een leen- of een huurovereenkomst.

Je hebt minder rechten wanneer je een tweedehands auto kopen gaat van een particulier, dan wanneer je hem van een autobedrijf of dealer koopt. De wagen moet zich in de staat bevinden zoals omschreven in de advertentie, andere regels gelden niet. Als een particulier liegt over de staat waarin de auto zich bevindt, dan kun je er werk van maken en de verkoper aanklagen bij de rechter. 

Tweedehands auto kopen – Particulier of toch bij een louche dealer?
Sommige autobedrijven geven zich uit als particulier om zo legale rechten te omzeilen om van een slechte en/of een te duur geprijsde wagen af te komen. Zij adverteren vaak in kranten, op internet zonder naamsvermelding.

Een louche autobedrijf herken je meestal aan:

  • Advertenties die gebruik maken van mobiele nummers of een specifiek tijdstip om te bellen.
  • Dit is niet noodzakelijkerwijs het mobiele nummer van de verkoper.
  • Dezelfde mobiele nummers in verschillende advertenties.
  • Wanneer je via de telefoon aan een verkoper vraagt naar de auto en deze vraagt “Welke?”.
  • De verkoper wil de wagen naar jou komen brengen of spreekt af op een bepaalde plek in plaats van bij het huis van de verkoper.

Pas op dat het geen gestolen exemplaar is!
Ga je een gestolen auto kopen, dan kan de politie hem van je afnemen en teruggeven aan de rechtmatige eigenaar of aan de verzekeringsmaatschappij. Of je hem terugkrijgt hangt af van de omstandigheden. Kocht je ter goeder trouw van een professioneel autobedrijf, dan zal dit veelal wel het geval zijn. Je bent hem dan wel een tijdje kwijt vanwege het justitiële beslag. Kocht je hem van een particulier, dan is de kans dat je hem niet meer terug krijgt veel groter.

In dat geval kunt je schadevergoeding eisen van de verkoper. Je zult een advocaat moeten inschakelen en vaak gaat het om juridisch ingewikkelde en vaak langdurige procedures. Ga je een tweedehands auto kopen en was het een “koopje”, dan loopt je zelfs het risico als verdachte van heling aangemerkt te worden. De rechtspraak eist van een koper dat deze inhoud geeft aan zijn onderzoeksplicht op een aantal punten alvorens hij tot kopen over gaat.


Een tweedehands auto kopen bij een particulier, waar moet je op letten?
Het is moeilijk om te achterhalen wanneer het om een gestolen object gaat. De eigenschappen kunnen veranderd zijn. Bijvoorbeeld: het nummerbord en de papieren zijn overgeplaatst naar een gestolen object. Papieren kunnen vervalst zijn of door bedrog verkregen, enzovoort. Maar er zijn altijd tekenen waarop je kunt letten, voor je tot kopen over gaat.

Tweedehands auto kopen – kentekenbewijs.
Vraag naar kentekenbewijzen, vooral deel III of een overschrijvingsbewijs! Als de verkoper deze niet kan overleggen, wees dan op je hoede. Een veel gehoord excuus is dat het kentekenbewijs kwijt of beschadigd is. Dit betekent dat je niet kunt controleren of de gegevens juist zijn. Wanneer dit het geval is, is het advies eerst contact op te nemen met het RDW in Veendam.

Tweedehands auto kopen – identiteitsbewijs.
Vraag voor de zekerheid om een geldig identiteitsbewijs Bijvoorbeeld een rijbewijs of paspoort en controleer of de naam op met het geldige identiteitsbewijs overeenkomt.

Tweedehands auto kopen – verzekering.
Vraag naar de verzekering. Als het om een gestolen exemplaar gaat, zal de verkoper ook geen verzekering kunnen laten zien.


Ga je een tweedehands auto kopen, let op de drie herkenningspunten: 

 

  • De kentekenbewijzen deel I, deel II en het overschrijvingsbewijs.
  • Het chassisnummer, dat staat meestal op een metalen plaatje, bevestigd aan het chassis.
  • Uit veiligheidsoverwegingen staat dit nummer soms ook op een plaatje achter de voorruit.
  • Het motornummer.


Is hij volledig afbetaald?

Ga je een tweedehands auto kopen die nog belast is met een lening dan blijft hij eigendom van de geldverstrekker totdat de lening volledig is afbetaald! Heb je een auto gekocht die nog niet is afbetaald, dan heeft ook de geldlener de mogelijkheid om hem op te eisen.

Uitzonderingen:

Je hoeft een gekochte auto die nog niet is afbetaald in sommige gevallen niet terug te geven aan de geldverstrekker. Als je er niet bewust van was dat de wagen van de lener is en jij hebt in goed vertrouwen van de verkoper kunnen kopen, dan is er een mogelijkheid dat je hem mag houden. Je hebt hier echter wel een advocaat voor nodig.


Voordat je een tweedehands auto kopen gaat, bekijk de mechanische staat en veiligheid.

Bekijk hem in daglicht. Maak een proefrit. Heb je er zelf geen verstand van? Neem dan iemand mee die dat wel heeft Als een wagen betrokken is geweest bij een ongeval, dan kan ie onveilig zijn. Soms worden 2 schadeauto’s in elkaar gezet tot één. Zo een is altijd onveilig! Aan te raden is voordat je een tweedehandse auto kopen gaat, een keuring te laten verrichten. Bijvoorbeeld een ANWB autokeuring. Kijk op anwb.nl voor meer informatie.

Tweedehands auto kopen – kilometerstand.

Een lage kilometerstand is een groot voordeel voor de verkoper. Maar de stand kan teruggedraaid zijn. Mocht je twijfel hebben, dan kun je hem laten keuren. Je kunt op zaken letten als: Nieuwe rubbers op pedalen, een andere stuur of versnellingspook. Dit wordt gedaan om gesjoemel met de kilometerstand te verdoezelen.

Tweedehands auto kopen – Twijfel je of de kilometerstand klopt? 

Probeer dan de geschiedenis van de auto te achterhalen. Technische informatie en onderhoudsbeurten geven je inzicht in de daadwerkelijke kilometerstand. De kilometerstand staat los van de omschrijving van de auto. Verkopers beschermen zichzelf vaak door te zeggen dat de kilometerteller niet goed loopt of waarschijnlijk kapot is. In zo’n geval kun je het beste voordat je de tweedehands auto kopen gaat contact opnemen met de vorige eigenaar en navragen wat de kilometerstand was toen hij hem aan het autobedrijf verkocht. 

Een tweedehands auto kopen in het buitenland kan heel aantrekkelijk zijn, ondanks het BPM bedrag. Wil je zelf een auto kopen in het buitenland, dan vind je hier meer informatie!